NOS NieuwsAangepast

Raad: minder veiligheidsregio's

Het kabinet moet snel kijken of de huidige indeling in veiligheidsregio's wel voldoet. Dat zegt Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, bij de publicatie (.pdf) van het onderzoek naar de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Het bedrijf brandde vorig jaar januari tot de grond toe af.

Op dit moment zijn er 25 veiligheidsregio's. Volgens Joustra zijn dat er te veel. Hij noemt geen streefgetal, maar hij sluit niet uit dat de veiligheidsregio's gaan samenvallen met de nieuwe politieregio's. "Dat geluid hoor ik ook in het veld", aldus Joustra.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie neemt de aanbeveling van Joustra over. Hij wil snel een onafhankelijke commissie naar het aantal veiligheidsregio's laten kijken.

In het rapport over de brand - dat eerder al uitlekte via de NOS - staat dat het bedrijf tegen de regels handelde, dat het toezicht te coulant was en dat er bij de communicatie naar burgers in het gebied veel mis ging.

Risicovolle ondernemingen

De Onderzoeksraad adviseert het kabinet verder om elk jaar een verslag over de 'Staat van de veiligheid van risicovolle ondernemingen' te publiceren.

Daarnaast moet er een landelijk team komen voor communicatie tijdens een crisis. Crisiscommunicatie moet voortaan ook meer aansluiten bij de informatiebehoefte van burgers en hulpverleners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl