NOS SportAangepast

De Tocht blijft uit: teleurstelling en hoop

De mededeling van voorzitter Wiebe Wieling dat de 'Tocht der Tochten' voorlopig van de baan is, kwam bij diverse schaatsers van naam hard aan.

De onheilstijding kwam Erben Wennemars tijdens de live-uitzending van De Wereld Draait Door ter ore; zijn droom - ooit eens de Elfstedentocht rijden - kan weer de ijskast in. De voormalig wereldkampioen op de sprint baalde zichtbaar, de teleurstelling droop van zijn gelaat. "Ik had dit niet verwacht", bekende Wennemars. "Héél erg jammer."

"It giet net oan. Zelden zo snel hersteld van koorts", twitterde sprintster Annette Gerritsen, die verwees naar de 'Elfstedenkoorts' die de afgelopen dagen in Nederland huishield.

Tot zelfs in Canada was er teleurstelling. Evert van Benthem, de winnaar van de edities van 1985 en 1986, kon zijn al gereedstaande koffers weer uitpakken. Hij had de zware rit willen afleggen met zijn zoons van 28, 25 en 19 jaar. Drievoudig olympisch kampioen Johann Olav Koss stond in Toronto klaar om naar Nederland af te reizen. "Wat een teleurstelling", reageerde de Noor.

Optimistisch

Toch zijn er ook nog die de hoop nog niet hebben opgegeven. "De tocht is zelfs een keer in maart verreden", hield Annamarie Thomas de moed erin. "De winter is pas net begonnen!"

Ook Henk Angenent, die in 1997 de laatste Elfstedentocht won en nu ploegleider is bij marathonteam Wadro, bleef optimistisch gestemd. Hij verwacht dat de vorst volgende week terugkeert in Nederland. "Er komt een tijdelijke dooiaanval. Het warme water onder het ijs kan nog mooi een paar dagen afkoelen. Met strenge vorst komt het met de dikte van de ijsvloer in Friesland wel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl