Zambia en Ivoorkust naar finale

Zambia en Ivoorkust staan zondag in de finale van de Afrika Cup in Gabon en Equatoriaal Guinea.

De Zambianen klopten verrassend favoriet Ghana met 1-0 en Ivoorkust won met dezelfde cijfers van Mali.

Ivoorkust speelde een ijzersterk duel. Nadat Didier Drogba met een kopbal en Yaya en Touré met een pegel de paal hadden geraakt, wist Gervinho pal voor rust te scoren. De speler van Arsenal kwam van eigen helft opzetten, stormde nagenoeg ongehinderd op het vijandelijke doel af en tikte keurig binnen.

Omdat de Ivorianen nogal slordig met de vele kansen omgingen, bleef Mali in de race. Mustapha Yatabaré was ook een keer dicht bij de 1-1 met een ziedend schot, maar de bal zeilde net over.

Zambia verrast Ghana

Zambia plaatste zich ten koste van viervoudig winnaar Ghana voor de derde keer voor de finale.

De Ghanezen hadden het beste van het spel en kregen ook de grootste kansen. Asamoah Gyan had echter zijn dag niet. Hij kopte een keer naast en zag enkele inzetten gestopt worden door Kennedy Mweene. Al in de achtste minuut wist de uitblinkende doelman zelfs Gyans penalty te keren.

Zambia, dat de titel nog nooit won, liet heel weinig zien, maar in de slotfase ontpopte de na rust ingevallen Emmanuel Mayuka zich plots als matchwinnaar. De 21-jarige aanvaller van het Zwitserse Young Boys draaide zich in de 78ste minuut knap weg en schoot hard en laag in de verre hoek.