NOS NieuwsAangepast

Máxima krijgt Machiavelliprijs

Prinses Máxima heeft in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag de Machiavelliprijs overhandigd gekregen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie.

Volgens het juryrapport van de Stichting Machiavelli verdient Máxima de prijs voor de uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten die de afgelopen tien jaar haar werk als prinses der Nederlanden hebben gekenmerkt. Met haar optreden zou ze er in geslaagd zijn de monarchie een eigen en eigentijds gezicht te geven.

"Bovendien is zij in staat gebleken om een breed publiek aan te spreken en daardoor verbondenheid met zeer uiteenlopende groepen binnen de Nederlandse bevolking te bewerkstelligen", aldus het juryrapport.

De prijs werd uitgereikt door voorzitter Marja Wagenaar. Prinses Máxima hield kort daarna een toespraak.

Commotie

Dat zij in haar functie op haar woorden moet letten, heeft de prinses aan den lijve ondervonden. In 2007 kreeg Máxima nog een golf van kritiek over zich heen. Ze zei toen in haar toespraak voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat ze in de zeven jaar dat ze in Nederland was, dé Nederlandse identiteit niet gevonden had. Critici vonden dat Máxima zich met deze uitspraak op politiek gevoelig terrein begaf.

Tijdens een interview ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag in mei 2011 vertelde Máxima dat ze van die commotie geschrokken is. Ze had Nederland destijds een compliment willen maken vanwege de veelzijdige samenleving.

Prins Willem-Alexander was aanwezig zijn bij de prijsuitreiking, net als prof. mr. Pieter van Vollenhoven, die zelf in 2005 de Machiavelliprijs kreeg. Vorig jaar ging de prijs naar bondscoach Bert van Marwijk. De Machiavelliprijs werd dit jaar voor de 23ste keer uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl