NOS SportAangepast

Twee rayons: nog geen Tocht

Door de geringe ijsdikte in twee rayons lijkt een datum voor een Elfstedentocht ver weg. Woensdag komen de 22 rayonhoofden bijeen.

Twee rayonhoofden vinden het ijs nog niet dik genoeg om een Elfstedentocht te rijden. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat er woensdag al een datum voor een Elfstedentocht zal komen.

Rayon Bolsward meet op de doorgaande route twaalf centimeter ijs. "Dat is op dit moment gewoon nog te weinig. We zullen vanavond dan ook niet kunnen zeggen dat de tocht door kan gaan", aldus rayonhoofd Jan Van der Klis.

Dunner

De grootste problemen op de route liggen vooralsnog bij Woudsend, Witmarsum en Balk. Woudsend meet op slechte plekken maar zes centimeter ijs. In Witmarsum is dat acht centimeter.

Rond Balk zit het grootste probleem bij de Luts, zegt rayonhoofd Auke Hylkema. Op delen van het riviertje is het ijs de afgelopen nacht zelfs dunner geworden. Daar is het ijs nog amper drie à vier centimeter dik en is dan ook voor schaatsers afgesloten.

Somberder

Een alternatieve route over de Fluessen is denkbaar, maar ook daar is het ijs met tien centimeter nog niet dik genoeg.

Hylkema is somberder geworden over de kans dat de tocht doorgaat. "De kans dat de tocht doorgaat is minder dan vijftig procent", aldus Hylkema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl