NOS SportAangepast

Bergsma weer beste op natuurijs

Jorrit Bergsma is winnaar geworden van de dertiende NK marathon op natuurijs.

De schaatser uit de BAM-ploeg reed met nog zo'n acht kilometer te gaan weg uit het uitgedunde peloton en kwam solo aan. Simon Schouten pakte zilver, Rick Smit brons.

Het is voor de 26-jarige Bergsma zijn tweede Nederlandse titel op natuurijs. De Fries was exact twee jaar geleden ook al de beste. Alleen Dries van Wijhe (1986 en 1991) wist in het verleden ook tweemaal de NK op natuurijs te winnen.

Imponerende demarrage

De wedstrijd op de Grote Rietplas bij Emmen werd direct hard gemaakt. Al snel ontstond er een kopgroep van negen man, onder wie Bergsma. De groep had een maximale voorsprong van 1.40, maar op veertig kilometer van de finish kwam de vlucht ten einde.

In de enerverende wedstrijd volgde de ene demarrage na de andere, maar op de versnelling van Bergsma had niemand een antwoord. De BAM-rijder bouwde al snel een ruime voorsprong op en kon het zich zelfs permitteren om achterwaarts over de finish te gaan.

Op zo'n twintig seconden van Bergsma won debutant Simon Schouten de sprint van het peloton. Rick Smit veroverde het brons.

"Vol gas"

"Toen onze sprinter Arjan Stroetinga eraf was en ik Bob de Vries ook niet meer zag, dacht ik: gewoon goed voorin blijven", gaf de schaatser van BAM zijn taktiek prijs.

"Op een gegeven moment reed ik weg. Ik had snel een lekker slagje te pakken en dacht bij mezelf: gewoon vol gas geven, dan zien ze me niet meer terug", aldus Bergsma, die de wereldbekerwedstrijden in Hamar komend weekeinde laat schieten om zich op de natuurijswedstrijden te richten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl