NOS NieuwsAangepast

Dooi zondag valt mee

Er is een mogelijkheid dat een Elfstedentocht ook op zondag verreden kan worden (uiteraard onder de voorwaarde dat het ijs dik genoeg is). De afgelopen dagen werd er in de weersverwachtingen steeds uitgegaan van dooi op zondag. Op grond van de laatste inzichten komt er volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra nog steeds lichte dooi op zondag, maar waarschijnlijk niet meer dan 2 à 3 graden boven nul in Friesland.

Zondag passeert een zwak front, maar dit produceert volgens de laatste berekeningen nauwelijks neerslag (0-1 mm). De belangrijkste verandering is dat de wind gaat draaien naar het zuidwesten en later naar het westen en noordwesten. Daarbij blijft de windsnelheid gering, meer dan windkracht 4 lijkt het niet te gaan waaien.

Het zwakke front levert toch nog een groot risico op, niet zozeer voor de schaatsers, maar wel voor het publiek en de organisatie. Als er wel neerslag valt, dan kan dit ook ijzel zijn en dan is 1 mm al genoeg om grote problemen te veroorzaken. Uiteraard zal dit de komende dagen duidelijker worden.

Zaterdag beste dag

Wat betreft het weer is zaterdag nog steeds de beste dag voor een eventuele tocht. Het is dan droog en helder vriesweer en er is dan weinig wind. Het voordeel van de tocht op zondag is dat er dan geprofiteerd kan worden van een extra nacht met matige vorst. In de nacht van zaterdag op zondagochtend kan het -7 à -8 graden worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl