Spigt wint NK op natuurijs

Yvonne Spigt»
Yvonne Spigt NOS

Yvonne Spigt is op de Grote Rietplas bij Emmen nationaal kampioene op natuurijs geworden.

Spigt sprong weg op tien kilometer van de meet en zag kort voor het ingaan van de laatste ronde de bij haar aangehaakte Rixt Meijer onderuit gaan. Spigt snelde daarna onbedreigd naar de zege.

Ondanks dat Meijer snel weer opkrabbelde, kon zij het gat van twintig tellen in de laatste ronde niet meer overbruggen. Wel stelde ze nog het zilver veilig.

Het brons was voor Carla Zielman, die in 2009 op de Oostvaardersplassen de titel veroverde.

Titelhoudster Foske Tamar van der Wal, topfavoriete na haar zege bij de ONK op natuurijs op de Oostenrijkse Weissensee, eindigde niet in de toptien.

Reitsma opent het bal

Mireille Reitsma was in de beginfase het actiefst. Ze sprong enkele keren weg en was aldus verantwoordelijk voor het uiteenvallen van het peloton. Maar toen er vijf schaatssters wegsprongen in de derde ronde van zes kilometer, miste ze de slag.

Sandra 't Hart, Elma de Vries, Marije van Marle, Jolanda Langeland en Rixt Meijer sloegen een gat van bijna een minuut.

Het leek de beslissende slag, maar door beulswerk van vooral Van der Wal werd het kopgroepje later toch ingelopen.

"Toen Rixt viel overwoog ik even of ik zou wachten. Dat was natuurlijk onzin. Rijden moest ik, rijden. Het was zwaar, maar ik houd van lekker doodgaan", zei de 24-jarige winnares uit Wervershoof.

Van der Wal 'slachtoffer' ploegenspel

Van der Wal had vrede met haar nederlaag. De Groningse die deze winter de overwinningen aaneenreeg, was de sterkste van de dag, maar moest buigen voor het tactische spel van vooral de ploeg van Spigt.

"Ik voelde me erg goed, maar daar heb je niet altijd wat aan. Ik had ook weinig keus en moest wel voluit koersen", zei Van der Wal.

Deel deze pagina
Dit artikel zit in dossier...

Jaaroverzicht 2012

Video Samenvatting

NK natuurijs 2012: vrouwen

Een samenvatting van het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs voor vrouwen in 2012.

Video Reacties

  • video Spigt: "Rijden moest ik, rijden" Een reactie van Yvonne Spigt na het behalen van de Nederlandse titel marathonschaatsen op natuurijs 2012.... Spigt ontsnapte op tien kilometer van de finish en dacht toe alleen maar "rijden, gewoon rijden".
  • video Van der Wal reed zichzelf kapot Een reactie van Foske Tamar van der Wal na het het NK marathonschaatsen op natuurijs 2012. Van der Wal, in de... vorige editie nog de beste, kon dit keer geen potten breken.
  • video Soemanta "kon niet volgen" Een reactie van Lisanne Soemanta tijdens de NK natuurijs 2012. Soemanta, vierde tijdens de alternatieve... Elfstedentocht, stapte al snel uit de wedstrijd omdat ze "gewoon niet kon volgen".

Video Vooraf

Video en Audio

  • » Column Joep: ieder zijn eigen waarheid Video Soms is de waarheid niet te achterhalen in de voetbalwereld. Het doet Joep Schreuder denken aan het...24 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » "Een echt salomonsoordeel" Audio NOS-correspondent Joost van Egmond reageert op de straf die Servië en Albanië hebben gekregen na...24 okt 2014, 892 keer afgespeeld
  • » ATP Basel 2014: Dimitrov-Pospisil Video Beelden van de partij tussen Grigor Dimitrov en Vasek Pospisil in de tweede ronde van het...24 okt 2014, 3243 keer afgespeeld

Meer video en audio