NOS NieuwsAangepast

Drukte bij Dierenbescherming

De Dierenbescherming heeft het door de kou extra druk. Veel mensen maken zich zorgen over het welzijn van dieren in de vrieskou. Er komen veel meldingen binnen over vogels die zijn vastgevroren in het ijs.

Ook zijn er meldingen van mensen die zich zorgen maken over kettinghonden, waakhonden bij boerderijen. Die liggen dag en nacht buiten en mensen denken dat dat voor hen veel te koud is. Volgens Ellis Rogier van de Dierenbescherming valt dat wel mee. "Ze zijn het gewend en hebben een hele dikke vacht", zegt ze in het Radio 1 Journaal. "Maar er moeten wel aanpassingen in het hok worden gedaan, waardoor ze met deze kou toch wat lekkerder en van de koude grond af kunnen liggen."

Vaseline

Alle meldingen die bij de Dierenbescherming en bij meldkamer 144 van de dierenpolitie binnenkomen, worden gecontroleerd. "Het is nooit leuk om een eigenaar aan te spreken over iets dat niet klopt met zijn dieren", vertelt Rogier. De meeste dierenbezitters schamen zich er volgens haar voor dat ze zelf niet hadden bedacht dat ze het fout doen.

Voor hondenbezitters heeft Rogier een tip: smeer de poten van je hond in met vaseline voor je naar buiten gaat. "Het transpiratievocht in de voetzooltjes bevriest met deze temperaturen. Een hond gaat dan op 2 pootjes lopen en het doet ongelooflijk veel pijn". Verder adviseert ze vogels bij te voederen, want die hebben het moeilijk. Over het wild hoeven we ons geen zorgen te maken, "die redden het aardig goed en worden goed in de gaten gehouden door natuurorganisaties".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl