NOS NieuwsAangepast

Santorum wint in drie staten

Rick Santorum is de winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen in Missouri, Minnesota en Colorado. Daarmee is hij de winnaar in alle drie de Amerikaanse staten waar gisteren voorverkiezingen zijn gehouden.

De oud-senator staat hiermee in totaal op vier overwinningen. Eerder kreeg hij in Iowa nipt de meeste stemmen.

"Het conservatisme is springlevend in Missouri en Minnesota", zei Santorum in zijn overwinningsspeech. Over zijn rivaal Mitt Romney zei hij: "We hebben hem met dubbele cijfers verslagen". "Ik zeg niet dat ik het conservatieve alternatief voor Mitt Romney ben. Ik sta hier als het conservatieve alternatief voor Barack Obama."

Missouri

In Missouri behaalde Santorum een riante overwinning op de nummer twee Romney. Hij kreeg 55 procent van de stemmen, terwijl Romney bleef steken op 25 procent. Ron Paul werd derde (12 procent), Newt Gingrich deed in Missouri niet mee.

Santorum was de enige kandidaat die actief campagne voerde in de staat. Hij hoopt daarmee zijn campagne nieuw leven te geven. De anderen lieten Missouri links liggen, omdat er bij de voorverkiezingen van dinsdag geen gedelegeerden werden verdeeld. Een kandidaat moet een meerderheid van die partijleden achter zich krijgen om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

Kiezers in Missouri gaan op 17 maart opnieuw naar de stembus. Dan bepalen ze welke kandidaat de 52 gedelegeerden krijgt.

Minnesota

In Minnesota krijgt Santorum net minder dan de helft van de stemmen. Hij staat op 45 procent, met ruim 80 procent van de stemmen geteld. Ron Paul is tweede en krijgt 27 procent, Romney staat op 17 procent. Gingrich eindigt als laatste met 11 procent.

In Colorado was de race spannender dan in Minnesota en Missouri. Hij haalde iets meer stemmen dan Mitt Romney.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl