NOS NieuwsAangepast

Falkland-klacht Argentinië bij VN

Argentinië dient een klacht in bij de VN-Veiligheidsraad tegen Groot-Brittannië. Dat land maakt zich volgens president Kirchner schuldig aan wat ze noemt het militariseren van de Falklandeilanden. Zowel Groot-Brittannië als Argentinië maakt aanspraak op de eilandengroep.

Kirchner deed de aankondiging op een bijeenkomst met parlementariërs en veteranen van de Falkland-oorlog. Kirchner verwijt Groot-Brittannië koloniaal gedrag.

Londen stuurde onlangs tot woede van de Argentijnen een oorlogsschip naar de regio en vorige week kwam prins William er aan voor een pilotentraining. De Argentijnse regering sprak van een provocatie. "We hadden hem liever als burger gekleed gezien, in plaats van in een legeruniform", zei Kirchner.

Oorlog

Groot-Brittannië en Argentinië vochten in 1982 een korte oorlog uit over de Falklandeilanden, of zoals de Argentijnen de eilanden noemen: Malvinas. Op 2 april van dat jaar bezetten Argentijnse militairen de eilanden, waarna toenmalig premier Thatcher een oorlogsvloot naar het gebied stuurde.

De Britten beslisten de strijd in twee maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl