NOS NieuwsAangepast

Minder privacy voor prominenten

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft grenzen gesteld aan de bescherming van de privacy van prominenten. Dit kan grote gevolgen hebben voor de persvrijheid van de roddelbladen in Europa.

Het Hof deed uitspraak in twee zaken. Eén betrof een klacht van prinses Caroline van Monaco. Ze had geklaagd dat er bij een publicatie in 2002 over de ziekte van haar inmiddels overleden vader, foto's van haar waren geplaatst, die paparazzi tijdens haar wintersportvakantie hadden gemaakt. Het hof oordeelt dat de publicatie niet aanstootgevend was en wijst de klacht daarom af.

Drugsbezit

De tweede zaak ging over de publicatie van de Duitse Bild-Zeitung over de arrestatie van een Duitse tv-acteur, wegens drugbezit. Ook in dit geval was de publicatie niet onrechtmatig, omdat de krant zich baseerde op informatie die door justitie openbaar was gemaakt.

De uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zijn bindend voor de 47 leden van de Raad van Europa. Onder meer in Groot Brittannië kunnen zij grote gevolgen hebben. In de nasleep van het News of the World-schandaal wordt daar geprobeerd de roddelpers aan banden te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl