NOS NieuwsAangepast

Friesland maakt ijs sneeuwvrij

In steden op de route van de Elfstedentocht wordt sneeuw van het ijs geveegd. Zo worden in Sneek mensen opgeroepen om zich te melden op de Geeuwkade.

In Harlingen worden zo'n tweehonderd leerlingen van de Maritieme Academie ingezet om het ijs in de havenplaats schoon te vegen.

Zo'n twintig medewerkers van de gemeente Leeuwarden hebben dinsdagochtend de startplek aan de Zwettehaven geveegd. "We willen er klaar voor zijn", zei woordvoerster Els Smith in de Leeuwarder Courant.

De Luts

In het riviertje de Luts, traditioneel een van de zwakste plekken, wordt het ijs kapotgehakt. Volgens de Leeuwarder Courant is het voor het eerst in de geschiedenis van de Elfstedentocht dat dat gebeurt.

De bedoeling is dat het ijs er sterker van wordt. "Het ijs wil hier niet helemaal aangroeien", zei rayonhoofd Marten Dijkstra van Balk.

Sonnema

Bij de distilleerderij van Berenburg in Bolsward zijn vanwege de mogelijke Elfstedentocht alle verloven ingetrokken. Sinds gisteren wordt in de fabriek 24 uur per dag gewerkt.

In de winter wordt de productie van de kruidendrank standaard opgeschroefd, maar vanwege de Elfstedenkoorts is de productie nog verder verhoogd. Sonnema verkoopt elk jaar twee miljoen flessen Berenburg. Dat worden er dit jaar zeker duizenden meer.

De fabriek van Sonnema in Bolsward ligt aan de route van de Elfstedentocht. Bij de eerste officiële tocht, in 1909, werd al Berenburg verkocht.

Cambuur

Deelnemers van de eventuele Elfstedentocht zouden terecht kunnen in het stadion van SC Cambuur. De voetbalclub uit Leeuwarden tovert het stadion om als hotel.

Cambuur biedt voor 125 euro per persoon onder meer een slaapzaal, een sportontbijt en parkeerplaats aan. En als aandenken is er voor iedere hotelgast een Cambuurshirt.

Legendarische woorden

De Leeuwarder Courant vraagt zich af welke woorden Wieling gaat gebruiken, mocht hij bekend gaan maken dat de Elfstedentocht doorgaat. De krant roept mensen op om suggesties in te sturen.

Na de legendarische woorden 'It Sil Heve' in 1985 en 'It Giet Oan' in 1997 gaf Wieling op de persconferentie aan dat hij al drie jaar weet wat hij dan gaat zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl