NOS NieuwsAangepast

President Maldiven opgestapt

President Nasheed van de Maldiven is opgestapt na drie weken van protesten tegen zijn bewind. In een toespraak op tv zei hij dat het het beter is dat hij opstapt. Hij heeft zijn bevoegdheden overgedragen aan de vice-president.

Op de eilandengroep in de Indische Oceaan werd al weken gedemonstreerd tegen het bewind van Nasheed. Die had zich de woede van de oppositie op de hals gehaald door de arrestatie van een rechter.

Vandaag sloten politieagenten zich aan bij een demonstratie in de hoofdstad Malé. Nadat de demonstranten het gebouw van de staatstelevisie in bezit hadden genomen, werden alleen nog programma's van de oppositie uitgezonden.

Verwarring

Nasheed zocht bescherming in het hoofdkwartier van het leger. Even was er verwarring over de vraag of hij was afgetreden of niet. Hij maakte daar zelf een eind aan door zijn aftreden bekend te maken.

Nasheed kwam in 2008 aan de macht, nadat er voor het eerst democratische verkiezingen waren gehouden. Onder het bewind van zijn voorganger had hij zes jaar in de gevangenis gezeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl