NOS VoetbalAangepast

Rechter: geen benoeming Van Gaal

Het gerechtshof Amsterdam heeft in hoger beroep Johan Cruijff in het gelijk gesteld in de zaak tussen hem en de overige RvC-leden.

De benoemingen van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom in directiefuncties bij Ajax moeten op last van het hof worden vernietigd.

"Door Cruijff bewust bij de besluitvorming over de benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom buiten spel te zetten, hebben de andere commissarissen (Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers, red.) in de ogen van het hof onaanvaardbaar gehandeld."

"Oproeptermijn te kort"

De vier RvC-leden benaderden, buiten hun medecommissaris Cruijff om, Van Gaal en Sturkenboom. Volgens het hof was de oproeptermijn voor de eerste RvC-vergadering, waarop de benoemingen aan de orde kwamen en Cruijff ontbrak, te kort.

Die voorgenomen benoemingen werden in december door de Haarlemse rechtbank nog als rechtsgeldig betiteld. Wel werden beide aanstellingen opgeschort, omdat eerst de aandeelhouders zich over de RvC moesten kunnen uitspreken.

Begrip

Wel toonde het gerechtshof begrip voor de moeilijke positie waarin de andere commissarissen verzeild waren geraakt door de tegenwerking van Cruijff, onder meer bij de beoogde eerdere benoeming van Marco van Basten tot algemeen directeur.

Vrijdag is er een buitengewone algemene vergadering van Ajax-aandeelhouders. In die vergadering komt het functioneren van de RvC aan de orde. De ledenraad, die 73 procent van de aandelen nv Ajax vertegenwoordigt, heeft al aangekondigd de voltallige RvC naar huis te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl