NOS NieuwsAangepast

'Elf Steden' houdt hoofd koel

De Vereniging De Friesche Elf Steden laat zich niet beïnvloeden door de sombere weersvoorspellingen voor volgende week.

"We laten ons door de weersvoorspellingen niet dwingen om een dag te noemen waarop de Elfstedentocht gereden zou kunnen worden", zegt woordvoerder Immie Jonkman.

Het hangt volgens haar helemaal af van de ijsgroei: "De weersverwachtingen veranderen voortdurend, dus daar gaan we niet op vooruitlopen."

Dooi

Het lijkt komend weekend te gaan dooien. Het KNMI denkt dat het op zondag de hele dag boven het vriespunt zal zijn. Volgens het weerinstituut is de kans klein dat na het weekend het winterweer zich voortzet.

Weeronline denkt dat het tot in het weekend koud blijft, maar dat de kansen op een overgang naar zachter weer steeds groter worden.

Nationale feestdag

Mocht er een Elfstedentocht komen op een doordeweekse dag, dan vindt de Tweede Kamer dat scholen zelf mogen beslissen of ze leerlingen vrij geven of niet.

PVV-leider Wilders wil de dag zelfs uitroepen tot nationale feestdag en pleit ervoor dat ook werkend Nederland een vrije dag krijgt. "Dan kan iedereen vol trots van een icoon van onze tradities genieten", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Zondag

Als het aan Wiebe Wieling, voorzitter van de Vereniging Friesche Elf Steden, ligt, kan de tocht der tochten ook op zondag worden verreden. "Als het niet anders kan, rijden we ook op een zondag", zei hij in Nieuwsuur.

Voor sommige rijders zou de zondag een probleem kunnen zijn, omdat zij vanwege hun religie de zondagsrust willen respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl