NOS NieuwsAangepast

Elfstedentocht wereldnieuws

Nu de Elfstedenkoorts in Nederland een hoogtepunt bereikt, beginnen ook media in het buitenland oog te krijgen voor deze "gekoesterde traditie" van de anders zo nuchtere Nederlanders. Licht geamuseerd schrijft het Amerikaanse persbureau AP over de Eleven Cities speedskating race.

"De Nederlanders zijn in vervoering ("The Dutch are ecstatic")", schrijft de verslaggever. "De slopende race is een van de meest gekoesterde Nederlandse tradities. In dit land waar schaatsen de favoriete wintersport is, zijn winnaars meteen beroemd en koesteren duizenden anderen voor altijd het kleine emaillen kruisje dat ze krijgen."

Orgasme

Ook het Franse Le Parisien verbaast zich. Terwijl heel Europa bibbert en er zelfs doden vallen door het winterweer, "verheugen de Nederlandse organisatoren zich juist op de kou". "Misschien dat de tocht voor het eerst in 15 jaar weer eens gehouden kan worden."

Het Duitse weekblad Focus schrijft op de website dat Nederland hoopt op "een nationaal orgasme". "Er is maar één ding mooier dan de tocht zelf, en dat is erover speculeren", meent het magazine.

Canals

AP legt ook uit dat de tocht zo'n 125 mijl lang is, over het "network of canals connecting the 11 towns and cities in Friesland". Ook is er ruimte voor een citaat van ice master Jan Oostenbrug en een uitleg over de regional association managers (rayonhoofden).

Ondanks alle pret houdt AP nog een beetje een slag om de arm en eindigt met een sussend citaat van voorzitter Wiebe Wieling. "Het ijs is soms nog net fondant. Daar kun je niet op schaatsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl