NOS NieuwsAangepast

Problemen voor Marine Le Pen

Door buitenlandredacteur Hans Brom Haar populariteit schommelt rond de 20 procent, het is zelfs niet ondenkbaar dat ze de tweede ronde haalt, en toch is er een kans dat Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National helemaal niet mag meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen.

Wat haar in de weg zit, is een in 1976 wettelijk vastgelegde spelregel. Iedereen die kandidaat wil zijn, moet 500 handtekeningen inleveren van gekozen volksvertegenwoordigers als burgemeesters, parlementsleden, gemeenteraadsleden. 47.000 zijn dat er in totaal. Met zijn of haar handtekening ondersteunt de volksvertegenwoordiger openlijk de kandidatuur van die persoon.

De regel is ingevoerd om te voorkomen dat jan en alleman mee gaat doen en er een enorm en onoverzichtelijk kandidatenveld ontstaat.

Slechts 340 handtekeningen

En daar gaat het mis voor Le Pen. Ze heeft naar eigen zeggen 340 handtekeningen opgehaald. Meer sympathisanten heeft ze kennelijk niet onder collega-politici, want de resterende 160 krijgt ze maar niet bij elkaar. Het Front National heeft slechts 118 gekozen vertegenwoordigers, dus daar ben je al gauw uitgepraat.

Iedereen komt met naam en toenaam op de lijst te staan. Daardoor zakt het animo haar kandidatuur te steunen tot het nulpunt. Want hoewel het FN kan rekenen op ongeveer eenvijfde van de kiezers, blijft het met zijn extreem-rechtse standpunten een controversiële partij. En daar wil je als brave UMP-er of oprechte socialist niet mee geassocieerd worden.

Marine's vader en voorganger Jean-Marie le Pen, liep tegen hetzefde probleem aan. In 1981 kon hij zelfs niet meedoen wegens te weinig handtekeningen.

Conseil Constitutionel

Marine Le Pen heeft nu een verzoek ingediend bij de Conseil Constitutionel, de hoogste rechter in Frankrijk, met het verzoek of die 500 namen geheim kunnen blijven. Normaal gesproken is het uitgesloten tijdens een democratisch proces als dit de regels te veranderen, maar de Conseil verklaarde haar verzoek deze week wel degelijk ontvankelijk. Een enorme overwinning.

Drie maanden mag de Conseil nemen voor de beraadslagingen. Maar de lijst met 500 handtekeningen moet uiterlijk 16 maart worden ingediend. De Conseil heeft dan ook toegezegd voor de 22ste februari met een oordeel te komen.

Niemand zal het op zijn geweten willen hebben dat een kandidaat, controversieel of niet, om administratieve redenen buitengesloten wordt. Dus er kunnen twee dingen gebeuren: mede door deze ophef haalt Marine le Pen alsnog haar 500 handtekeningen of de Conseil past de regel aan, zodat iedereen die een goeie kans maakt, mee kan doen met de presidentsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl