NOS NieuwsAangepast

Taart in gezicht Guttenberg

Door buitenlandredacteur Achille Prick

De vorig jaar afgetreden Duitse minister Karl-Theodor zu Guttenberg is aangevallen met een taart. Dat gebeurde gisteravond in een Berlijns café. De aanval kwam vandaag naar buiten toen activisten een filmpje van de actie op hun website publiceerden.

Zu Guttenberg is baron, heeft vele voornamen en staat in bepaalde kringen symbool voor het klassiek conservatieve Beieren. Bovendien was hij tot een jaar geleden minister van Defensie, in diezelfde kringen geen populaire post.

Toch waagde hij zich in de Berlijnse wijk Friedrichshain, een bolwerk van links activisme, waar men ook bereid is geweld te gebruiken. Zu Guttenberg kreeg een slagroomtaart vol in zijn gezicht gedrukt. De politicus nam het rustig op en vroeg of het de volgende keer een hartige taart kon zijn.

Talent

Zu Guttenberg moest vorig jaar aftreden, nadat hij had toegegeven dat hij plagiaat had gepleegd in zijn dissertatie. Hij is 40 jaar, nog een jonkie in de Duitse politiek, maar velen zagen in hem al een toekomstig bondskanselier. Na de affaire droop hij af en leek een veelbelovende carrière in de knop gebroken. Met zijn gezin verhuisde hij naar de Verenigde Staten waar hij werkt voor een denktank.

Eind vorig jaar maakte hij alweer een bescheiden rentree op het Europese politieke podium. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft hem aangetrokken als adviseur inzake vrijheid op internet. Dat bracht Zu Guttenberg naar Berlijn, waar hij een informele afspraak had met een vertegenwoordiger van de Duitse Piraten, een nieuwe politieke partij die is opgericht rondom het thema privacy op internet.

Militarisme

Dat schoot enkele activisten van de 'Hedonistische Internationale' in het verkeerde keelgat. Ze vinden dat 'mister copy and paste' juist symbool staat voor minder vrijheid op internet. Als minister van de conservatieve CSU heeft hij ook zijn handtekening gezet onder wetgeving die de overheid meer bevoegdheden geeft om internetdata van particulieren op te slaan en als oud-minister van Defensie staat hij volgens hen voor structurele bewaking en militarisme.

Met de taart-actie willen de activisten voorkomen dat Zu Guttenberg terugkeert in de Duitse politiek. De taartgooiers hebben hem gewaarschuwd: zolang hij werkt aan een comeback in de politiek zullen ze hem blijven trakteren op taart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl