NOS NieuwsAangepast

Estland erg blij met euro

Door correspondent Tijn Sadée

"Wij Esten houden van hard werken," zegt de amandelverkoopster in Tallinn, de hoofdstad van Estland. "Om aansluiting te vinden bij West-Europa."

Die aansluiting is meer dan gelukt. Nog maar een jaar geleden introduceerden ze de euro. En terwijl oude landen in de eurozone kreunen onder hun schuldenlast, staat het voormalige Sovjetstaatje Estland er florissant voor. "De euro is een zegen," zegt premier Andrus Ansip op zijn kantoor op Tallinns citadel.

Protocol

Premier Ansip houdt niet van protocol. Je belt hem op zijn mobiel en een dag later zit je tegenover hem voor een interview. Ansip: "Korte lijntjes, daar houden wij van. Wij hebben geen geheimen."

Oorzaak van het succes is volgens de premier eenvoudig. "Esten leven niet graag op de pof, ze maken liever geen schulden waar ze hun kinderen en kleinkinderen mee opzadelen. Iedereen moet gewoon z'n rekeningen betalen."

Sinds de introductie van de euro groeit de economie van zijn land. "De euro gaf een boost aan onze handel en het is een veilige munt waarin Esten graag hun hypotheken afsluiten."

Duitser dan Duits

De financiële moraal in het land heeft er voor gezorgd dat Estland als één van de weinigen voldoet aan de afspraken die de eurolanden ooit met elkaar maakten: het Estse begrotingstekort zit ver onder het maximum van 3 procent en de staatsschuld is bijna te verwaarlozen: slechts 6 procent. In het bijna failliete Griekenland bedraagt die 160 procent.

"We hebben ons voorafgaand aan de crisis goed voorbereid," zegt de premier. "We hebben flink bezuinigd en reserves opgebouwd." De afgelopen jaren was de Estse regering streng: de Est moest flink inleveren. "We pikten het, er waren geen protesten, dat is een beetje onze natuur," zegt journalist Kadri Kukk van de Estse publieke omroep. "Ik verloor zelf ook een kwart van mijn salaris."

Als het om discipline gaat "zijn wij Duitser dan Duitsland," zegt Estlands scherpste analist Ahto Lobjakas. "En er is hier nauwelijks oppositie. Dat heeft te maken met de aloude apathische reflex, een erfenis uit de tijd dat we door de Sovjets werden onderdrukt. Maar in deze crisistijd werkt het, want bezuinigen moet. Er is geen alternatief."

Schone lei

Bij internet-telefoniebedrijf Skype, Estlands nationale trots, ontbreekt het de werknemers aan niets. Het hoofdkwartier lijkt meer op een loungebar dan een kantoor. Voor het personeel staan sauna, snookertafel en relaxruimte ter beschikking. Maar ook hier is bescheidenheid het motto. "Je kunt alleen het geld uitgeven, dat je zelf hebt verdiend," zegt Skype-manager Tiit Paananen.

"Ons grootste voordeel was dat we bij de overgang van communisme naar kapitalisme met een schone lei konden beginnen. Er was niets, we zaten niet opgezadeld met oude vastgeroeste technieken, zoals in veel andere ex-Sovjetlanden het geval is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl