NOS SportAangepast

Engelse rugbyers gaan voor revanche

Met de affiches Italië-Frankrijk en Engeland-Schotland heeft de Six Nations 2012 een spannende openingsdag.

De winnaar van de vorige editie van de Six Nations, Engeland, zal er veel aan gelegen zijn om de nare smaak van het WK weg te spoelen.

Engeland vertrok vol goede moed naar Nieuw-Zeeland om daar te schitteren en de wereldtitel te pakken. De Engelse rugby'ers wisten niet tot de laatste vier door te dringen.

Op het veld werd ondermaats gepresteerd en de ploeg reikte slechts tot de kwartfinales waarin Frankrijk met 19-12 te sterk was. Waar de Engelsen wel in uitblonken was het op stelten zetten van het uitgaansleven. Iets dat een heus schandaal opleverde.

Na het WK moest het roer dus om. Er werd schoon schip gemaakt en grote namen als Mike Tindall, Lewis Moody en Jonny Wilkinson werden bedankt voor bewezen diensten. Ook de bondscoach Martin Johnson kreeg zijn congé.

Met Stuart Lancaster als nieuwe keuzeheer probeert Engeland een nieuwe weg in te slaan. De bondscoach haalde direct de discipline aan en selecteerde liefst acht nieuwe spelers voor de Six Nations.

Schotland tegen de 'Auld Enemy'

Voor de Schotse fans geldt dat Engeland de aartsrivaal is en gezien wordt als 'the Auld Enemy' (vrij vertaald de eeuwenoude vijand). Er zijn zelfs fans die niet alleen voor Schotland, maar ook duidelijk tégen Engeland zijn: "I support two teams. Scotland and everyone who plays against England" (Ik ben supporter van twee teams, Schotland en een ieder die tegen Engeland speelt).

Maar niet alleen voor de fans is het treffen met Engeland een bijzondere, ook de spelers zullen tot op het bot gemotiveerd zijn. Op het WK werd maar nipt verloren (16-12) en bij deze strijd om de Calcutta Cup (de beker die op het spel staat bij duels tussen Engeland en Schotland tijdens de Six Nations) willen de Schotten de bovenliggende partij zijn.

Bondscoach Andy Robinson erkent dat Schotland de underdog is tegen de Engelsen, maar weet ook dat de wedstrijd tegen Engeland ook altijd extra krachten losmaakt. Bovendien doen de Schotse clubs het goed in de diverse competities. "We moeten echter wel bedenken dat dit weer een niveau hoger is."

Oudgediende Dan Parks denkt dat Schotland nog wel eens kan gaan verrassen. "We hebben een paar snelle jongens en met David Denton in de laatste lijn staat de verdediging als een huis. Hij speelt dit seizoen erg goed".

De komende zes weken besteedt NOS Sport ruim aandacht aan de Six Nations. Op iedere speeldag is één duel LIVE te volgen via NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl