NOS NieuwsAangepast

Duitsland immuun voor claims WOII

De Duitse regering kan niet voor een buitenlandse rechter worden gedaagd voor schadeclaims die voortkomen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat stelt het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

Een Italiaan, die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland werkte, had een schadeclaim ingediend bij de regering in Berlijn. De man werd gesteund door het Italiaanse hooggerechtshof.

Duitsland vindt dat een souvereine staat niet in het buitenland voor de rechter kan worden gedaagd. Het ICJ bevestigt dat nu. Volgens het hof in Den Haag is de immuniteit van staten één van de fundamentele beginselen van de internationale rechtsorde.

Toegang

Wel betreuren de rechters van het ICJ het dat veel Italiaanse oorlogsslachtoffers geen compensatie hebben gekregen. Ze wijzen erop dat Berlijn en Rome daarover kunnen onderhandelen. Tot nu toe heeft de Bondsrepubliek alleen Joodse slachtoffers in Italië compensatie betaald.

De rechters waren niet unaniem. De Braziliaan Cançado Trindade vindt het individuele recht op toegang tot rechtspraak in dit geval belangrijker dan de immuniteit van staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl