NOS NieuwsAangepast

Australiërs vluchten voor water

Door correspondent Robert Portier

Het noorden van de Australische staat New South Wales is getroffen door de ergste overstromingen in 35 jaar tijd. Meer dan 10.000 mensen zijn van de buitenwereld afgesneden, 2000 mensen moesten worden geëvacueerd. Het aangrenzende Queensland heeft de noodtoestand uitgeroepen.

De 4000 inwoners van het plaatsje Taree zijn geïsoleerd geraakt. Andere steden zijn in tweeën gesneden, omdat de bruggen zijn afgesloten. Er zijn verschillende mensen gered die met hun auto wilden ontsnappen, maar vast kwamen te zitten omdat ze zich vergisten in de kracht van het water. Een vrouw wordt nog vermist.

Ook Roma in Queensland is ernstig getroffen. De plaats overstroomde vorig jaar ook al. Hoewel het inmiddels is opgehouden met regenen, komt het water er hoger dan destijds. Er worden ruim 200 huizen bedreigd. De burgemeester roept alle inwoners op om zo snel mogelijk te vertrekken en contact op te nemen met de hulpdiensten, "desnoods met rooksignalen".

La Niña

De afgelopen periode werd het noorden van de staat New South Wales en het grensgebied met Queensland getroffen door grote hoeveelheden neerslag. De natte zomer wordt voor een deel veroorzaakt door La Niña. Dit weersverschijnsel zorgt voor warm water langs de Australische kusten en daarmee voor meer neerslag.

Hoewel het hoogste punt in een groot aantal plaatsen inmiddels lijkt te zijn bereikt, duurt het nog een tijd voor al het water weer is weggestroomd. Ook wordt voor de komende periode nog steeds neerslag verwacht. Volgens de hulpdiensten kan het nog weken duren voor alle plaatsen weer begaanbaar zijn.

In de stad Charleville moet het hoogste punt nog worden bereikt. Gevreesd wordt dat het water zal stijgen tot op millimeters van de rand van de wallen die de stad beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl