NOS NieuwsAangepast

DNB: vastgoedcrisis dreigt

Er dreigt een nieuwe crisis in de financiële sector. Na de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis, lijkt nu de vastgoedsector aan de beurt. Dat zegt de directeur Toezicht van De Nederlandsche Bank, Jan Sijbrand in het Financieele Dagblad.

Sijbrand noemt het vastgoed een probleem door het structurele overaanbod aan kantoren en winkelpanden. Volgens hem is er ruimte over. Mensen werken vaker thuis dan op het kantoor en consumenten komen minder vaak in winkels doordat ze online bestellingen doen.

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben miljarden euro's geïnvesteerd in commercieel vastgoed. Ze moeten hun verlies nemen, nu winkel- en kantoorpanden minder waard zijn geworden.

Gereedschapkist

De toezichthouder wil meer inzicht hebben in de waardedaling. "Zolang er twijfels zijn over de waardering, is er geen vertrouwen in de markt en zullen financiers of beleggers zich niet melden voor financiering van banken. Daardoor zeuren de problemen onnodig lang door", zegt hij met een verwijzing naar de lessen uit de krediet- en de schuldencrisis.

Sijbrand noemt de oprichting van een zogeheten 'bad bank', waar slechte vastgoedportefeuilles in worden gestald, één van de mogelijkheden om een eventuele crisis aan te pakken. "Het is een optie, maar we hebben geen concrete plannen."

Het is niet voor het eerst dat DNB wijst op een 'vastgoedbubbel'. In mei 2010 waarschuwde toenmalig directeur Hoogduin al voor een waardevermindering van winkels en kantoren. De problemen zijn sindsdien erger geworden door de nasleep van de kredietcrisis en de schuldencrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl