NOS NieuwsAangepast

Advies ANWB: ga niet de weg op

Rijkswaterstaat en de ANWB roepen weggebruikers op voorlopig nog niet de weg op te gaan. In het hele land is het plaatselijk glad. Ook komt er in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Noord-Brabant dichte mist voor.

Door de sneeuw ontstond er vandaag in het westen en het midden van het land een grote verkeerschaos. Rond 16.00 uur stond er meer dan 700 kilometer aan files. Inmiddels zijn de files nagenoeg opgelost.

Volgens de ANWB gaat het om het op drie na grootste verkeersinfarct van Nederland.

Ongelukken

Op de A6 bij Lelystad botsten vijftien auto's op elkaar door de gladheid. Op de A28 was er een kettingbotsing waar twaalf auto's bij betrokken waren. Ook zijn er twee auto's over de kop gegaan.

Door een geslipte vrachtwagen ontstonden er ook op de A15 Nijmegen-Rotterdam problemen.

Eerder vandaag waarschuwde het KNMI al voor extreem weer. Voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland was code oranje afgegeven en later ook voor Utrecht en Flevoland. Inmiddels is die omgezet in code geel.

Naar het zuiden

De verwachting was dat er zo'n 3 tot 5 centimeter sneeuw zou vallen, maar vooral in het westen viel er lokaal 10 centimeter of meer. In het noorden is het inmiddels droog, al kan er nog een enkele sneeuwbui voorkomen.

Het sneeuwfront trok in de loop van de dag van het noorden naar het zuiden. Aan het einde van de midddag was het bijna overal droog. Vanavond daalt dan de temperatuur snel richting de -10 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl