NOS NieuwsAangepast

Veel telefoontjes dierenambulance

Verschillende afdelingen van de dierenambulance krijgen deze week tientallen meldingen binnen over vastgevroren vogels. Veel mensen maken zich zorgen over watervogels die met de strenge vorst op het ijs zitten. In veel gevallen blijkt er niks aan de hand en rukt de ambulance voor niets uit.

Zo krijgt de Dierenambulance Zwolle veel telefoontjes over zwanen, ganzen en meerkoeten. De dieren zitten soms al uren stil op het ijs en dat leidt tot bezorgdheid bij omwonenden. Ook de afdeling in Leeuwarden krijgt hierover veel meldingen.

Volgens de Dierenambulance van de regio Gooi- en Vechtstreek is het moeilijk te zien of een vogel echt vastzit. "Meestal rust een zwaan gewoon uit. Als het vriest proberen alle vogels minder energie te gebruiken. Dat doen ze door lang stil te zitten."

Echt vastgevroren

De dierenambulances rukken voor de zekerheid toch vaak uit als er een melding binnenkomt. "Maar het zou fijn zijn als mensen eerst zelf goed kijken of een zwaan echt vastgevroren is. Dat kan bijvoorbeeld door een paar takjes naar het dier te gooien en te kijken of de vogel dan beweegt", zegt een vrijwilliger van de regio Tiel.

De Zwolse afdeling raadt mensen aan om bij twijfel de meldkamer te bellen en te overleggen met een vrijwilliger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl