NOS NieuwsAangepast

Nobelprijswinnaar Szymborska dood

In Krakau is de Poolse dichteres Wislawa Szymborska overleden. Ze stierf op 88-jarige leeftijd in haar slaap, meldt haar persoonlijk secretaris. Ze leed al enige tijd aan longkanker.

Szymborska kreeg in 1996 de Nobelprijs voor de Literatuur. Het Nobelcomité zag in haar de "Mozart van de poëzie, met de furie van Beethoven". In haar gedichten gebruikte ze vaak allerdaagse voorwerpen om grote thema's als dood en liefde te behandelen.

Het oeuvre van Szymborska was niet groot, maar sprak een groot publiek aan. Haar laatste bundel uit 2006 werd door de lezers van een gezaghebbende Poolse krant uitgeroepen tot het beste boek van het jaar.

Kritisch

Kort na de Tweede Wereldoorlog publiceerde Szymborska haar eerste gedicht, in de wekelijkse bijlage van een krant. In 1952 bracht ze een eerste bundel gedichten uit.

In het communistische Polen volgde Szymborska in eerste instantie de doctrine van het sociaal realisme, waarin kunst de revolutie moest ondersteunen. In de jaren 60 brak ze echter met de communistische partij en werden ook haar gedichten kritischer. Zo vergeleek ze Stalin met de Verschrikkelijke Sneeuwman.

Zo groeide ze uit tot een van de meest geliefde dichters van Polen. De film 'Rouge' van de cineast Kieslowski was geïnspireerd op het gedicht 'Liefde op het eerste gezicht' van Szymborska.

Krabbels

Szymborska zei eens dat ze al zo lang als ze zich kon herinneren gedichten schreef. "Als meisje van vier schreef ik al gedichten. Onhandig en onbehouwen, maar als ze goed waren, kreeg ik geld om chocola te kopen. Toen verdiende ik er dus al mijn geld mee."

Op de vraag waarom ze dan slechts zo'n beperkt oeuvre had, antwoordde ze: "In mijn werkkamer staat een prullenbak. En iets wat 's avonds geschreven is, wordt 's ochtends nogmaals gelezen. Dan overleeft niet alles".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl