NOS NieuwsAangepast

Kopie onthult details Mona Lisa

Een kopie van de Mona Lisa die jarenlang in een depot van het Spaanse Prado-museum lag, blijkt nu ineens veel bijzonderder dan gedacht. Het gaat om een exemplaar dat tegelijkertijd met het meesterwerk van Leonardo da Vinci werd geschilderd en daarom veel kan vertellen over het origineel.

Aan het schilderij werd eeuwenlang weinig aandacht gegeven omdat de mysterieuze achtergrond van het origineel ontbrak. Op het werk was slechts het portret te zien op een zwarte achtergrond. Bij een recente restauratie bleek dat echter een verflaag te zijn die pas veel later is aangebracht.

Details zichtbaar

Bij de restauratie werden de zwarte verf en een vergeelde vernislaag verwijderd, waardoor het werk weer in al zijn glorie is te zien. Het beeld is zelfs helderder dan het origineel, dat nog altijd onder een gele, gebarsten laag vernis schuilgaat. De kans dat het origineel binnenkort opgefrist gaat worden is nihil, omdat het meesterwerk te kwetsbaar is.

Door de poetsbeurt zijn details te zien die op het origineel verborgen raakten. Zo is de achtergrond veel beter zichtbaar, zijn er meer versieringen op een de stoel en de kleding van de vrouw te zien en is de doorschijnende sluier veel duidelijker.

Ook het gezicht is veel frisser en heeft bovendien wenkbrauwen.

Wijzigingen

Nu bestaan er wel meer vroege kopieën van de Mona Lisa, maar deze is bijzonder omdat hij waarschijnlijk tegelijkertijd met het origineel is gemaakt. Uit röntgenfoto's van het werk was te zien dat de schilder van de kopie dezelfde wijzigingen heeft gemaakt die Leonardo doorvoerde. Dat wijst erop dat de schilders tegelijkertijd werkten.

Hoe het werk in de Spaanse collectie terechtkwam, is onduidelijk. Waarom de zwarte verflaag midden 18de eeuw is aangebracht, weten de onderzoekers eveneens niet. Mogelijk paste het werk zo beter in een portrettengalerij met soortgelijke schilderijen.

Het werk zal volgende maand voor het eerst aan het publiek worden getoond in Madrid. Daarna zal het aan het Louvre worden uitgeleend om samen met de Mona Lisa tentoongesteld te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl