NOS NieuwsAangepast

Meer passagiers voor luchtvaart

Het passagiersvervoer per vliegtuig is in 2011 wereldwijd met 5,9 procent gestegen. Dat meldt luchtvaartorganisatie IATA. Het vervoer van vracht daalde met 0,7 procent.

Latijns-Amerikaanse maatschappijen maakten de hoogste groei van passagiersvervoer mee: 10,2 procent. Opvallend genoeg lieten Europese luchtvaartmaatschappijen de op een na sterkste groei zien: 9,5 procent.

Volgens de IATA steeg het Europese vervoer deels door de goedkopere euro. Die zorgde voor veel interesse in Europese exportproducten, waardoor veel zakenreizigers vanuit andere continenten tripjes naar Europa maakten.

Minder bezette stoelen

Ook bij maatschappijen uit het Midden-Oosten (8,9 procent), Azië (4,1 procent), Noord-Amerika (4 procent) en Afrika (2,3 procent) groeide het aantal passagiers. "Gezien de zwakke economische omstandigheden in het Westen heeft de passagiersmarkt goed gepresteerd", zegt de IATA.

De capaciteit van maatschappijen groeide wereldwijd iets harder dan het aantal passagiers. Daardoor daalde het percentage bezette stoelen licht, van 78,3 procent in 2010 naar 78,1 procent in 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl