NOS NieuwsAangepast

PVV wil politie bij verkiezingen

De PVV wil politie inzetten bij verkiezingen. Dat zei Kamerlid Eric Lucassen woensdag tijdens een overleg over het verkiezingsproces.

De partij hoopt zo onregelmatigheden bij verkiezingen te voorkomen. Lucassen denkt daarbij bijvoorbeeld aan het inzetten van agenten in burger in verkiezingslokalen.

Bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten kwam het voor dat er meer dan één persoon in het stemhokje was, wat niet mag.

Meer ambtenaren

De Partij van de Arbeid denkt dat probleem op te lossen door vooral ambtenaren in stembureau's in te zetten. Nu is er vaak een tekort aan stembureaupersoneel, waardoor gemeenten soms studenten inzetten, aldus Kamerlid Pierre Heijnen.

Dat heeft soms nadelen. Zo was er in Groningen een studente niet onafhankelijk en neutraal toen ze twitterde: "Morgenavond stemmen tellen. Ik zal mijn best moeten doen om geen PVV-stemmen te laten verdwijnen".

Disproportioneel

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet de voorstellen van PVV en PvdA niet zitten. Ze wijst er in haar reactie op dat het "in veel meer stembureaus goed gaat dan fout gaat".

Ze vindt dat de PVV een beeld schetst dat verkiezingen een puinhoop zijn. Dat is volgens haar niet zo en het inzetten van politieteams vindt ze daarom disproportioneel. Het PvdA-voorstel om ambtenaren op stembureau's inzetten, vindt ze niet haalbaar.

Wel werkt de minister aan een nieuwe Kieswet waar het beter opleiden van leden van stembureaus verplicht wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl