NOS NieuwsAangepast

ABP verlaagt pensioenuitkeringen

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, zal de pensioenen met een half procent verlagen.

Het was al eerder bekend dat het fonds voor ambtenaren dat zou gaan doen, maar het bestuur heeft na overleg met de deelnemersraad de knoop doorgehakt. De plannen moeten nog door toezichthouder De Nederlandsche Bank worden goedgekeurd.

De korting zal per april 2013 worden doorgevoerd. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de gepensioneerden, ook de 'spaarpot' van de werknemers zal worden verlaagd.

Gevolgen voor portemonnee

"Al is de verlaging met een half procent beperkt, gepensioneerden merken dat direct in hun portemonnee", zegt voorzitter Henk Brouwer. "Een gemiddelde gepensioneerde bij ABP krijgt zo'n 3,50 euro minder per maand. Maar ook werkende deelnemers en werkgevers ondervinden een direct effect, want zij gaan meer premie betalen".

De premie bij het fonds gaat met een extra twee procent omhoog. De werknemers zijn daardoor ongeveer 5 euro netto extra kwijt per maand.

Ook de rijksoverheid kost het verhogen van de premie geld, in totaal zo'n 300 miljoen euro. Werkgevers kost het verhogen van de premie ongeveer 1 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl