NOS NieuwsAangepast

Fonds: let op ouderen met de kou

Het Ouderenfonds roept mensen op om in verband met de kou extra te letten op ouderen in hun buurt. Voor veel bejaarden is het door gladheid of sneeuw moeilijk om boodschappen te doen.

Als mensen hun stoep sneeuw- en ijsvrij houden, kan dat valpartijen voorkomen. Ook is het belangrijk om ouderen in de buurt te vragen of ze hulp nodig hebben met de boodschappen, zegt directeur Jan Romme van het Ouderenfonds.

Het fonds roept verder verzorgers op om extra te letten op verschijnselen van onderkoeling. Ouderen merken niet altijd dat hun lichaamstemperatuur daalt. Door onderkoeling kunnen aandoeningen en ziektes verergeren, vooral in combinatie met griep.

Lage gevoelstemperatuur

Het RIVM waarschuwde gisteren voor een zeer lage gevoelstemperatuur deze week, -15 graden of lager. Daardoor is het risico op onderkoeling groter.

Volgens het RIVM is de gevoelstemperatuur bij deze kou een betere graadmeter dan de werkelijke temperatuur. Het instituut adviseert onder meer verschillende lagen kleding te dragen en niet zonder handschoenen, sjaal, muts en goede schoenen de deur uit te gaan. Automobilisten doen er goed aan een deken of slaapzak bij zich te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl