NOS NieuwsAangepast

NAVO: Pakistan helpt Taliban

De Taliban werken op grote schaal samen met de Pakistaanse veiligheidsdienst ISI. Ook Afghaanse politieagenten en militairen zouden meewerken met de groepering. Dat staat in een geheim NAVO-rapport dat in handen is van de BBC. De informatie komt uit verhoren van 4000 opgepakte Talibanstrijders en andere terroristen.

De strijders houden zich vaak schuil in gebieden waar NAVO-militairen zijn gestationeerd. Als die eenmaal weg zijn, nemen de Taliban de macht in het gebied over. Ze worden daarbij geholpen door de politie en het leger in Afghanistan, schrijft de NAVO.

In het rapport staat dat de Pakistaanse veiligheidsdiensten ook weten waar de leiders van de Taliban zitten. "Pakistan weet en controleert alles. Ze houden iedereen constant in de gaten", zou een opgepakt al-Qaida-lid in een verhoor hebben gezegd. Het rapport suggereert volgens de BBC dat de Taliban zich bedreigd voelen door de strikte Pakistaanse controle.

'Lichtzinnig'

Pakistan noemt de berichtgeving "lichtzinnig" en zegt dat het zich niet bemoeit met Afghaanse aangelegenheden. "Het is onzin", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de BBC. "Een stabiel en vredig Afghanistan is in ons eigen belang. We zouden niets ondernemen dat ons beperkt in het bereiken van dat doel."

Volgens Pakistan zijn er juist vandaag luchtaanvallen uitgevoerd op schuilplaatsen van Talibanleiders in de bergen aan de grens met Afghanistan. Daarbij zouden zeker dertig militanten om het leven zijn gekomen.

De luchtaanvallen waren volgens de autoriteiten een vergelding voor een aanval van de Taliban op een politiepost. Daarbij kwamen tien soldaten om het leven en raakten er ruim dertig gewond.

Steun Afghanistan

Het rapport concludeert ook dat de steun voor de Taliban onder de Afghaanse bevolking het afgelopen jaar flink is toegenomen. Zelfs regeringsleden zouden hebben overwogen lid te worden van de groepering. Ondertussen is de steun voor al-Qaida juist afgenomen in het land.

"Afghaanse burgers geven vaak de voorkeur aan de Taliban boven de huidige regering, omdat die zo corrupt is", zegt het rapport. Daarom zouden lokale overheden vaak weinig of geen weerstand bieden als de Taliban een gebied proberen in te nemen nadat NAVO-militairen zijn teruggetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl