NOS SportAangepast

"We zitten weer in hetzelfde hotel"

door redacteur Daan Floor

Nu de Davis Cup-ontmoeting met Finland in Den Bosch voor de deur staat, gaan de gedachten van captain Jan Siemerink regelmatig terug naar april 2001.

In 2001 plaatste Nederland zich - met Siemerink als speler - voor de eerste en enige keer voor de halve finales van de Davis Cup, door in Den Bosch met 4-1 van Duitsland te winnen.

"Daar moest ik gelijk aan denken toen besloten werd om Finland in Den Bosch te bestrijden. Dat roept natuurlijk goede herinneringen op", laat Siemerink weten.

"De Davis Cup was toen in de Brabanthallen, nu is het de Maaspoort. Maar goed, we zitten wel in hetzelfde hotel. Dat gevoel roep ik dan wel weer op." Wat weet Siemerink nog van dat weekend in april 2001? "Vooral dat er 7.000 man op de tribune zaten en dat we nog nooit van Duitsland hadden gewonnen. Een extra motivatie."

Siemerink zette destijds de toon door in de eerste wedstrijd Nicolas Kiefer met 6-3, 7-6 (5), 3-6, 6-3 te verslaan. Raemon Sluiter en in het dubbelspel Sjeng Schalken en Paul Haarhuis trokken de eindzege vervolgens over de streep. "Ik geloof dat ik tegen Kiefer op 5-5 in de tiebreak een wereldreturn sloeg, vanuit het niets. Daar gaat het om: er staan op de beslissende punten."

"Niet het verkeerde zeggen"

En daar gaat het in het hedendaagse tennis ook nog om, alleen kan Siemerink de beslissende punten zelf niet meer maken. Zijn voornaamste taak nu is dat zijn spelers (de selectie bestaat uit kopman Robin Haase, Thiemo de Bakker, Jesse Huta Galung en nieuwkomer Jean-Julien Rojer) niets te klagen hebben. Op alle gebied.

"Ik heb wel de illusie dat ik ze in zo'n week dingen bijbreng, moet ik eerlijk zeggen. Voor mij is het 't belangrijkst dat ze in het weekend optimaal presteren. Tijdens de wedstrijd op de bank is het dan niet zozeer zaak dat ik het goede zeg, maar ook dat ik niet het verkeerde zeg."

"Ze zijn natuurlijk gewend om voor zichzelf te spelen. Alleen bij de Davis Cup zit er een coach bij. Ik wacht altijd af waar ze mee komen op dat bankje. Technisch, tactisch, mentaal. Ik zit daar voor hun, niet voor mezelf."

Zoals ook Tjerk Bogtstra er ooit voor Sjeng Schalken zat, maar een hele wedstrijd zijn mond moest houden. "Dat was wel heel extreem. Dat had ik ook nog nooit meegemaakt, en dat gaat mij ook te ver. Om vanaf het begin tot het eind met zo'n instelling de baan op te gaan, dat is wel heel apart."

"Baan niet te langzaam, niet te snel"

Siemerink heeft ervoor gekozen op hardcourt te spelen tegen de Finnen. "De baan is niet te langzaam, maar ook niet te snel. Het gaat erom dat hij niet te veel afwijkt van de banen waar ze nu toernooien op spelen. Dan blijven ze in hetzelfde ritme. Dat is de reden dat het hardcourt is."

De keuze voor hardcourt heeft niets met een zwakke plek van de tegenstander te maken. "Nee, hun beste man kan op alle ondergronden uit de voeten." Siemerink heeft het over Jarkko Nieminen, de nummer vijftig van de wereld. Hij speelt echter geen partij in het enkelspel vanwege een polsblessure. In het dubbelspel kan hij hoogstwaarschijnlijk wel in actie komen. De andere Finse spelers (Harri Heliovaara, Timo Nieminen en Juho Paukku) zijn geen hoogvliegers.

Bij Nederland moet Haase de kar trekken, maar kan hij gezien zijn blessureverleden wel drie belangrijke wedstrijden in drie dagen afwerken? "In Davis Cup-verband ben ik heel tevreden over Robin, daarin is hij ook nooit geblesseerd geraakt", stelt Siemerink.

Als Nederland van Finland wint, wacht een thuiswedstrijd tegen Roemenië voor een plek in de play-offs voor de Wereldgroep. "Finland en Roemenië zijn gelijkwaardig aan ons, we moeten ze dus niet onderschatten. Het is fijn dat we tegen Roemenië ook thuis zouden spelen, maar voorlopig zijn we nog een eind weg van de Wereldgroep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl