NOS NieuwsAangepast

Van der Laan naar taskforce seksueel misbruik

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan wordt voorzitter van de taskforce tegen kindermishandeling en seksueel misbruik. Die moet onder meer toezien op de uitvoering van het actieplan van het kabinet om harder en effectiever op te treden tegen misbruik.

Het kabinet stelde de taskforce in na het rapport van de commissie-Deetman. Die kwam met alarmerende cijfers over de omvang van het seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Volgens het rapport wist de katholieke kerk van misbruik op grote schaal, maar reageerde de kerk daar niet goed op. De commissie schatte dat tussen 1945 en 1981 10.000 tot 20.000 minderjarigen in katholieke internaten, kindertehuizen, kostscholen en weeshuizen het slachtoffer zijn geworden van misbruik. Enkele duizenden van hen zouden zwaar seksueel zijn misbruikt.

Hofnarretje

In het actieplan voor de taskforce staan een groot aantal maatregelen die een betere preventie en signalering van kindermishandeling tot gevolg moet hebben. Ook moet het lopende kindermishandeling aanpakken. Daarnaast komt er ook extra aandacht voor de nazorg aan slachtoffers.

Van der Laan gaf als burgemeester leiding aan de hulpverlening en nazorg in de Amsterdamse zedenzaak in het kinderdagverblijf het Hofnarretje.

De Tweede Kamer bespreekt vandaag het rapport van de commissie-Deetman.

Het debat is live te volgen op Politiek 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl