NOS NieuwsAangepast

Conciërge Momand mag toch blijven

Abdul Momand, de conciërge van een basisschool in Hazerswoude-Rijndijk, hoeft niet terug naar Afghanistan. Dat heeft minister Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel besloten.

Momand, die 15 jaar geleden naar Nederland kwam, moest van de IND het land uit, terwijl zijn kinderen de Nederlandse nationaliteit hebben en wel mochten blijven. Omdat hun moeder inmiddels was overleden, hadden de kinderen niet de mogelijkheid om in Nederland te blijven.

De school waar Momand werkt en de gemeente zochten daarop de publiciteit.

Oorlogsmisdaden

Het is opmerkelijk dat Abdul Momand in Nederland mag blijven, want hij heeft de zogenaamde 1F-status, wat betekent dat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden.

Vorig jaar ontstond er een flinke discussie tussen minister Leers en 26 gemeenten over Afghanen met zo'n status. De burgemeesters van die gemeenten proberen de minister er nog altijd van te overtuigen om deze mannen toch in Nederland te laten blijven. Ook die mannen hebben gezinnen, van wie de vrouw en kinderen wel mogen blijven.

Uitzonderlijk geval

Volgens een woordvoerder van minister Leers heeft het besluit om Momand te laten blijven geen consequenties voor de gevallen waar de burgemeesters zich hard voor maken.

Volgens de woordvoerder heeft de IND ook geen fouten gemaakt, maar wordt er altijd gekeken naar de gevolgen van een beslissing. De minister heeft gebruikgemaakt van de bevoegdheid af te wijken van het beleid. Er is sprake van een individuele beoordeling in een uitzonderlijk geval, aldus de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl