NOS NieuwsAangepast

Senegalezen zijn president zat

Oppositiepartijen, populaire rappers, ex-ministers...eensgezind roepen ze op tot massaal protest tegen de Senegalese president Abdoulaye Wade. Y en a marre, roepen ze: 'We zijn het zat'.

De Senegalezen zijn boos omdat Wade op zijn 85-ste voor een derde termijn president wil worden. Vrijdag braken er al rellen uit, toen het grondwettelijk hof zijn kandidatuur voor de verkiezingen goedkeurde en die van de wereldberoemde zanger Youssou N'dour afkeurde.

"Dit is een oproep, een heldere, sterke en eenduidige oproep om ons te verzetten. We zijn bereid alle offers te brengen", zei Amadou Guye, een van de oppositieleiders verenigd in de 23-junibeweging. "Alles tegelijk, demonstraties, sit-ins, verzet, maar geen geweld", vulde een ex-premier aan.

De president lijkt niet onder de indruk van zoveel verenigde tegenstand. "Wettelijk gesproken kan ik zelfs in 2019 weer meedoen", snoefde Wade, die dan 92 zal zijn. Hij heeft nu al twee termijnen gehad, maar de regeling dat iemand niet nog meer termijnen mag, werd pas ingevoerd nádat Wade in 2000 tot president werd gekozen. En geldt niet met terugwerkende kracht, oordeelde het Hof.

Karikatuur

President Wade, een gerespecteerd jurist die lang in Frankrijk woonde en werkte, gold lang als een symbool van democratie in Afrika. Maar tot verdriet van veel Senegalezen transformeert hij nu in een karikatuur van de hoogbejaarde Afrikaanse leider die koppig vasthoudt aan zijn macht.

Senegal is een trots land, het enige land in West-Afrika dat nog nooit een staatsgreep of burgeroorlog heeft meegemaakt. Het heeft een vrije markt, vrijheid van meningsuiting en redelijke, geasfalteerde wegen. Ook intellectueel en kunstzinnig voelen de Senegalezen zich superieur, met hun uitgebreide muziekscéne, die behalve Youssou N'dour ook veel andere muzikanten van wereldfaam oplevert.

Rapconcerten

Maar jongeren zonder muzikaal talent hebben weinig aan president Wade. De werkloosheid is gigantisch, veel Senegalese jongeren proberen te immigreren naar Europa. De herhaalde stroomuitval leidde een jaar geleden tot de beweging Y en a marre, geïnspireerd door de Arabische Lente. Waren het aanvankelijk vooral rapmuzikanten die protestconcerten gaven, nu groeit het uit tot een breed volksprotest tegen Wade.

Volgens critici regeert Wade de laatste jaren steeds autocratischer. Zo spendeert hij miljoenen aan prestigeprojecten, zoals een kolossaal bronzen monument voor zichzelf. En probeert hij zijn impopulaire zoon Karim Wade klaar te stomen als zijn opvolger door hem te benoemen tot een soort superminister.

Maar kritiek op zijn bewind, doet Wade arrogant af als een aanval op de democratie. Zijn uitdager Youssou N'dour ziet hij niet eens staan. "Ik heb een campagne zonder rivalen", zei de president onlangs in een interview met de Franse TV-zender TV24.

Gevraagd of hij niet te oud en broos is voor nog een derde termijn, antwoordde hij: "In het Westen begrijpt men niet altijd de pluspunten van een oude man, zoals diens wijsheid en inzicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl