NOS NieuwsAangepast

Eerste schaatsers op natuurijs in Noordlaren

Een complete marathon is misschien nog wat te hoog gegrepen, maar schaatsliefhebbers kunnen vandaag al wel de eerste meters op natuurijs maken.

Bij ijsvereniging De Hondsrug in het Groningse Noordlaren heeft het voldoende gevroren om de eerste slagen van het jaar te kunnen maken.

Volgens voorzitter Jan Geert Veldman was het een kwestie van proberen. "'s Nachts de baan sproeien en dan maar hopen dat er een goede ijslaag komt. We hebben één nacht gesproeid en er ligt nu anderhalve centimeter. Er is een harde ondergrond, dus dat is dik genoeg."

Strijd

De vereniging voert jaarlijks een prestigestrijd met de ijsvereniging uit het Overijsselse Haaksbergen over wie de eerste marathon op natuurijs kan organiseren. Wat Veldman betreft, haalt Noordlaren die marathon zo snel mogelijk binnen.

"De eerste wedstrijd op natuurijs is een verhaal apart. Die wordt maar één keer verreden en dan wil ik niet wachten tot volgende week. Dan schaatst iedereen al en is de charme er al vanaf. Als er ijs ligt, dan moet er geschaatst worden."

Ook de ijsbanen in Veenoord en Gramsbergen zijn druk in de weer om de primeur te krijgen.

Gemaal

De provincie Friesland heeft de eerste maatregelen genomen om het schaatsen op kanalen en meren mogelijk te maken. Het gemaal bij Stavoren is uit en sommige sluizen zijn gesloten. Het waterschap verwacht een "stabiele vorstperiode".

Ook bij Amsterdam en in het Gooi zijn stuwen en gemalen deels uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl