NOS NieuwsAangepast

Regeringsleiders vergaderen in Brussel

Door redacteur Gwen Ter Horst in Brussel

Vandaag vergaderen in Brussel de Europese regeringsleiders. Zoiets heet doorgaans een 'top'. En de laatste twee jaren waren het vooral 'cruciale', 'crisis' en 'toppen der toppen' toppen. Maar vandaag is alles anders.

De Europese schuldencrisis is nog lang niet voorbij en Griekenland is nog lang niet gered. Maar het vertrouwen in de markt en de aanpak van de crisis lijken stapje voor stapje een beetje terug te keren. De financiële markten reageren minder heftig op negatief 'euronieuws' en zelfs de afwaardering van Frankrijk drie weken geleden veroorzaakte slechts kortstondig een dipje op de beurzen.

Is er dan helemaal niets meer te bespreken? Zeker wel. Nu de scherpe randjes een beetje zijn bijgevijld, begint het echte reparatiewerk. De politieke unie moet vorm krijgen, de strenge begrotingsregels moeten in een verdrag worden gegoten dat naleving garandeert en de Europese economie moet aangejaagd worden.

Investeren

Deze top gaat vooral over de vraag wat er nodig is om de Europese economie jaarlijks te laten groeien en de (jeugd)werkloosheid aan te pakken. Dat is nog helemaal niet zo gemakkelijk. Om de economie aan te jagen, moet er geïnvesteerd worden. Maar voor investeringen is geld nodig en dat is er nu juist niet. Want alle lidstaten storten op dit moment gigantische bezuinigingsmaatregelen over hun land uit.

En daar zit meteen het probleem. Enerzijds eisen de Europese begrotingsregels bezuinigingen, maar anderzijds waarschuwen de Wereldbank en het IMF Europa om zichzelf niet kapot te bezuinigen. Aan EU-president Van Rompuy vandaag de schone taak een vergadering van regeringsleiders te leiden waarin over deze tegenstelling gediscussieerd wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl