NOS NieuwsAangepast

Kabinet start offensief tegen motorbendes

Het kabinet gaat motorbendes harder aanpakken. Het Openbaar Ministerie, politie en bestuurders gaan op lokaal en nationaal niveau gezamenlijk de motorbendes harder aanpakken.

Dit kondigt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens het kabinet spreekt over outlawbikers, die zich schuldig maken aan criminaliteit, drugshandel, afpersings- en intimidatiepraktijken, wapenhandel, bedreigingen en geweld. De minister noemt geen bekende motorclubs, zoals de Hells Angels of Satudarah.

Sluipende werkwijze

"Voorkomen moet worden dat outlawbikers zich door een sluipende werkwijze een ondermijnende machtsbasis in de samenleving weten te verwerven", staat in de brief. De minister hoopt met een brede geïntegreerde aanpak van het OM, politie en het bestuur de motorbendes aan te kunnen pakken.

Opstelten spreekt over een 'vrijplaatsen-aanpak'. Vrijplaatsen zijn gebieden, waar deze groeperingen denken dat ze de regels kunnen overtreden en justitie niet ingrijpt.

Clubhuis

Het wordt voor motorclubs veel moeilijker om bijeenkomsten te organiseren en om ergens een clubhuis te bouwen. "Uitgangspunt is dat aan deze clubs geen podium wordt geboden, zoals door het toestaan van evenementen en dat zij niet worden gefaciliteerd, bijvoorbeeld door te voorzien in een gunstige locatie voor een clubhuis." Burgemeesters moeten hiervoor met elkaar samenwerken, om te voorkomen dat een clubhuis er uiteindelijk toch komt.

"We gaan alle rijen sluiten, zodat men dan weet wie de baas is", zegt Opstelten. "We pikken het niet meer. Dit is een krachtig signaal, van gedraag je... we weten je anders te vinden. Niemand is boven de wet verheven."

Verder wordt het afnemen van crimineel vermogen een belangrijk onderdeel van de aanpak. Ook wordt er beter samengewerkt met Europol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl