PVV-plan: kortere partneralimentatie

De PVV wil dat iemand na een scheiding hooguit vijf jaar alimentatie van de ex-partner krijgt»
De PVV wil dat iemand na een scheiding hooguit vijf jaar alimentatie van de ex-partner krijgt ANP

De PVV werkt aan een wetsvoorstel om de periode van partneralimentatie in te korten. Na een scheiding moet iemand hooguit vijf jaar alimentatie van de ex-partner krijgen, vindt de partij. De kinderalimentatie laat de PVV ongemoeid.

Nu is de termijn voor partneralimentatie twaalf jaar, maar dat is volgens PVV-Kamerlid Bontes niet meer van deze tijd. Iedereen moet na een scheiding binnen vijf jaar financieel op eigen benen kunnen staan, zegt hij.

"Degene die lang thuis heeft gezeten, kan zich in die vijf jaar weer aantrekkelijk maken voor de arbeidsmarkt", zegt Bontes. De ex-partner heeft in die tijd bijvoorbeeld een kans om een opleiding te volgen.

De PVV is niet de enige partij die kritisch is over het huidige systeem. Ook de VVD, de PvdA en D66 werken aan een voorstel om de partneralimentatie aan te passen.

Deel deze pagina

Video

Kamer wil maximaal 5 jaar alimentatie

De regels voor partneralimentatie gaan op de schop. Volgens de huidige regeling is bij een scheiding een van de huwelijkspartners... verplicht om de ander nog maximaal 12 jaar alimentatie te betalen. Maar de Tweede Kamer wil dat dat een stuk korter wordt.

Audio

  • PVV: verkorten van partneralimentatie De PVV werkt aan een intitiatiefwetsvoorstel waardoor een gescheiden partner hooguit nog vijf jaar alimentatie kan ontvangen.... Daarna moeten beide partners weer op eigen benen staan en niet financieel afhankelijk zijn van elkaar. Nu kan een ex nog 12 jaar alimentatie ontvangen.
  • 'Er wordt hard gewerkt aan de partneralimentatie' Als het aan de PVV ligt krijgt een gescheiden partner in de toekomst vijf jaar partneralimentatie. Nu is dat nog twaalf jaar. De... PVV vindt dat vijf jaar lang genoeg is voor degene die alimentatie ontvangt om zijn of haar leven weer op te pakken. Ook de PvdA, D66 en de VVD werken aan een voorstel om de regeling voor partneralimentatie te veranderen.Paul de Gier, van de Vereniging van Familierecht Advocaten Mediators, de vFAS.

Video en Audio

Meer video en audio