NOS SportAangepast

Vos superieur naar wereldtitel

Marianne Vos heeft in Koksijde op grootse wijze haar vijfde wereldtitel veldrijden veroverd. Op gepaste afstand pakte Daphny van den Brand het zilver.

Slechts een aantal minuten duldde de uitgesproken favoriete enige tegenstand.

In het mulle zand kon Van den Brand, die na dit seizoen stopt, nog mee, maar op het wat hardere gedeelte van het parcours sjeeste Vos bij haar weg.

De suprematie van Nederland leek even ongekend met Sophie de Boer en Sanne van Paassen op plaatsen drie en vier. De Boer viel echter terug en Van Paassen en Van den Brand werden bijgehaald door De Amerikaanse Katie Compton en thuisrijdster Sanne Cant. Ook met z'n vieren pakten ze echter geen centimeter op de 24-jarige Vos.

Groot gat

Na twee rondes was botte pech het enige wat nog roet in het eten kon gooien. Vos kwam in het zand ook een paar keer ten val, maar dat deerde haar niet. Het gat tussen haar en de rest was domweg veel te groot en na veertig minuten had ze haar zestiende opeenvolgende zege van het veldritseizoen te pakken.

De strijd om de zilveren plak mondde uit in een gevecht tussen Van den Brand en Cant. De Belgische ging de sprint aan maar bleek kansloos tegen de gehaaide Nederlandse. Cant maalde er niet om en was dolblij met brons.

"Heel speciaal"

"Mijn vierde op rij, met dit publiek en op dit parcours, deze is heel speciaal", glunderde Vos, die haar eerste gouden plak in 2006 veroverde en daarna ook in 2009, 2010 en 2011 zegevierde, na afloop. "Het is geweldig om het jaar zo te beginnen."

De 33-jarige Van den Brand vocht na afloop tegen de tranen. "Dit is toch wel heel erg emotioneel. Het was mijn laatste WK en nu besef ik het toch pas echt."

Van den Brand had nog hoop op de titel, omdat de zandstroken in Koksijde haar goed liggen. "Maar om Marianne te verslaan, moet je zelf wel goed zijn. Dat was bij mij net niet het geval. Ik ben blij met mijn zilveren medaille."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl