NOS NieuwsAangepast

Nederlandse huizen in trek bij Belgen

Door correspondent Joris van Poppel, in Brussel

Steeds meer Belgen kopen een huis in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Vorig jaar kwamen er ruim 600 nieuwe Belgen wonen, een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder. Makelaars in het gebied zeggen dat ze sinds enkele maanden meer huizen aan Belgen verkopen dan aan Nederlanders.

Een van de oorzaken is de stijgende huizenprijzen in België. Vorig jaar werden woningen er gemiddeld zo'n 4,5 procent duurder. In Nederland daalden de woningprijzen.

Met name in Zeeuws-Vlaanderen is het verschil groot, omdat de woningen daar ook voor Nederlandse begrippen erg goedkoop zijn.

De streek Gent-Brugge-Knokke, net onder Zeeuws-Vlaanderen, is veel duurder. Belgen betalen er voor vergelijkbare eengezinswoningen al gauw 40.000 euro minder dan in eigen land, bevestigen makelaars aan beide kanten van de grens.

Starters

Vooral voor jonge Belgische starters is de grens oversteken voordelig. De huizen in Nederland zijn vaak ook beter onderhouden. Bovendien hebben ze ook recht op hypotheekrenteaftrek.

Een Vlaams stel uit Brugge is net in Sluis komen wonen: "We waren in België al heel lang op zoek naar een huis, maar konden binnen ons budget niets vinden wat voldeed aan onze eisen. In Sluis kwamen we dit huis tegen en was het binnen een dag bekeken".

Volgens de starters is het in Sluis "minder duur, rustiger en vriendelijker en de Hollanders zijn blij met onze komst, want er is minder leegstand".

Voorzichtiger

De makelaar die het huis verkocht aan de twee merkt dat er steeds meer Belgen de grens overtrekken. "De afgelopen maand hebben we meer huizen verkocht aan Belgen dan aan Nederlanders".

"De Nederlandse woningkopers zijn voorzichtiger geworden en kunnen maar moeilijk hun eigen huis verkopen. In Vlaanderen speelt dat probleem niet", zegt de makelaar.

Campagne

De makelaars in Zeeuws-Vlaanderen starten binnenkort een campagne om nog meer Belgen naar Nederland te lokken. Belgische makelaars vinden dat hun klanten moeten oppassen. De huizenprijzen zijn in Zeeuws-Vlaanderen lager, maar sommige belastingen in Nederland is hoger.

Bovendien komt er veel administratieve rompslomp kijken bij een verhuizing naar Nederland. De meeste Belgen die in Zeeuws-Vlaanderen komen wonen, blijven werken in België.

In andere grensregio's hebben Nederlandse makelaars nog niet gemerkt dat Belgen er vaker een huis kopen. Wel kopen steeds minder Nederlanders een huis in België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl