NOS NieuwsAangepast

'Wit-Rusland moet executies opschorten'

De Raad van Europa wil dat Wit-Rusland alle executies van ter dood veroordeelden onmiddellijk opschort. Aanleiding is de naderende executie van de twee terreurverdachten die de aanslag op een metrostation in Minsk op hun geweten zouden hebben, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen.

De verdachten Dmitri Konovalov en Vladislav Kovalev, beiden 25 jaar oud, wachten in isolement op hun executie. De Raad van Europa, die democratie en mensenrechten in Europa wil bevorderen en nauw samenwerkt met de Europese Unie, schrijft in een resolutie dat ze onder dwang een bekentenis hebben afgelegd en dat daarbij de mensenrechten ernstig zijn geschonden. Zo zouden ze zijn gemarteld en hebben ze geen eerlijk proces gekregen.

De nieuwe resolutie is het resultaat van een campagnetocht van de moeder van Kovalev. Zij is overtuigd van de onschuld van haar zoon en startte een petitie via mensenrechtenorganisatie Change.org. Ze heeft inmiddels meer dan 70.000 handtekeningen verzameld. Deze week maakte ze de zaak aanhangig bij het Europees Parlement en de Raad van Europa en die nodigden haar uit om te spreken.

'Nachtmerrie van elke moeder'

In een verklaring die ze voorlas in zowel Brussel als Straatsburg zegt Kovalevs moeder "dat we ons grote zorgen moeten maken over Wit-Rusland, omdat het doorgaat met het uitdelen van de doodstraf aan onschuldige mensen na oneerlijke processen". Ze heeft de steun van een aantal mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International.

"Ik beleef de grootste nachtmerrie van elke moeder", sprak ze tot de Raad. "Niet alleen omdat mijn zoon elk moment geëxecuteerd kan worden, maar ook omdat hij is veroordeeld voor iets dat hij niet gedaan heeft."

Ook de Wit-Russische oppositie is overtuigd van hun onschuld en beschuldigt het regime ervan dat het proces gefabriceerd is. President Loekasjenko zou baat hebben bij de veroordeling, omdat het regime zo kan laten zien dat het met terrorisme afrekent. In beroep gaan heeft in een land als Wit-Rusland, dat geldt als de laatste dictatuur van Europa, niet veel zin.

Moratorium

De verdachten zouden een verzoek kunnen indienen tot het verlenen van gratie, maar vandaag maakte de Wit-Russische procureur-generaal bekend dat Dmitri Konovalov "achter zijn eigen doodvonnis staat". Hij zou geen verzoek tot gratie willen indienen. Aan het waarheidsgehalte daarvan kan getwijfeld worden, want het bericht is niet te controleren.

De Raad van Europa spreekt Wit-Rusland in strenge bewoordingen toe in de nieuwe resolutie en roept president Loekasjenko op het onderzoek over te doen. Ook wil het een onmiddellijk moratorium op het executeren van ter dood veroordeelden, met het doel de doodstraf uiteindelijk in zijn geheel af te schaffen.

De oproep om de doodstraf af te schaffen, deed de Raad al vaker aan Wit-Rusland. Het is voor het eerst dat de zaak van Konovalov en Kovalev een rol speelt in de dialoog. Aan de hand van de zaak spoort de Raad de EU aan de economische sancties tegen Wit-Rusland op te voeren.

Presidentieel pardon

In Wit-Rusland betekent de doodstraf een pistoolschot op een onaangekondigd moment. Volgens de Wit-Russische wet moet ook de plaats waar de lichamen worden begraven geheim blijven, zowel voor familie als het publiek. Communicatie met de buitenwereld is uitgesloten.

De twee verdachten hebben nog één kans op het ontlopen van de doodstraf en dat is een presidentieel pardon. Het is onwaarschijnlijk dat Loekasjenko gehoor geeft aan de oproep van de Raad van Europa. Samen met Vaticaanstad is Wit-Rusland het enige Europese land dat niet deelneemt aan de Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl