NOS NieuwsAangepast

'Media hebben van Holleeder een monster gemaakt'

Willem Holleeder is van plan om voorlopig in Nederland te blijven. Dat zou hij kort na zijn vrijlating in een telefoongesprek hebben gezegd tegen misdaadjournalist Bas van Hout. Volgens Van Hout was hij in een goed humeur en zei hij dat hij het goed maakte.

Van Hout nam het op voor Holleeder, die hij in het verleden meerdere malen ontmoette. "De media hebben van Holleeder een monster gemaakt", zei Van Hout in het radioprogramma Stand.nl. "Als je hem niet kent en je zou met hem aan een bar zitten, dan heb je een hartstikke leuke avond."

De ultieme misdaad

Volgens Van Hout is de hype rond de topcrimineel overdreven. "Zonder de Heineken-ontvoering was er nooit zo veel ophef over die man geweest. Het was de ultieme misdaad uit zijn jeugd. Daar heeft hij spijt van en wil het terugdraaien. Hij wordt niet gerehabiliteerd, niet in dit leven en ook niet in een volgend leven. De naam Holleeder is besmet."

Willem Holleeder geldt nog altijd als verdachte in het liquidatieproces, maar volgens Van Hout heeft justitie haar werk goed gedaan en was het onderzoek grondig. "Als er geen bewijs is, dan kun je niet iets hardmaken door het vaak genoeg te herhalen. Het wordt niet opeens waar."

"Op basis van vage verklaringen van anderen en roddels en achterklap kun je mensen niet opsluiten", zegt Van Hout. "Maar als de verdenking reëel is, moet het onderzoek doorgaan. Het heeft nu zes jaar geduurd, dat lijkt me al erg lang."

'Ouwe jongens krentenbrood'

Volgens Van Hout hebben hij en Holleeder altijd een goede professionele journalistieke relatie gehad. "Op het moment dat je je met zo iemand compromitteert, dan hebben ze geen respect meer voor je. Die afstand heb ik kunnen bewaren, maar dat betekent wel dat we een goede verstandhouding hebben. Dus ouwe jongens krentenbrood, maar wel met afstand. Dat kan."

Holleeder kwam vanmorgen vrij, nadat hij zes jaar van zijn straf had uitgezeten. Hij was in 2007 tot negen jaar veroordeeld wegens afpersing in de vastgoedsector. Waar Holleeder nu is, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl