NOS NieuwsAangepast

FNV: Brussel beperkt stakingsrecht

Het stakingsrecht van Europese werknemers wordt ingeperkt. Dat leidt de FNV af uit uitgelekte stukken van de Europese Commissie.

Voorzitter Jongerius van de vakcentrale heeft premier Rutte gevraagd het voornemen tegen te houden.

Jongerius zegt dat het stakingsrecht een fundamenteel mensenrecht is, maar dat wordt in de plannen van het EU-bestuur ondergeschikt gemaakt aan de vrije markt.

Het voorstel gaat over stakingen met grensoverschrijdende effecten. Een rechter zou moeten beoordelen of acties niet te veel het vrije verkeer van goederen en diensten in de weg staan. "Geld is in het voorstel van de Europese Commissie belangrijker dan sociale rechten", stelt Jongerius.

In strijd

Dat is volgens haar in strijd met internationale verdragen, waaronder het Europees Verdrag ter Bescherming van de Rechten van de Mens. Op 8 februari wordt het definitieve voorstel gepresenteerd. Daarna moeten de lidstaten zich erover uitspreken. Die moeten het er allemaal mee eens zijn om het plan aangenomen te krijgen.

Jongerius vreest ook gevolgen voor stakingen die niet grensoverschrijdend zijn. "Het Nederlandse stakingsrecht is gebaseerd op Europese regels. Rechters kunnen zo in de toekomst mogelijk eerder stakingen verbieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl