NOS NieuwsAangepast

Ophef over bonus RBS-topman Hester

In Groot-Brittannië is politieke ophef ontstaan over een bonus voor topman Stephen Hester van de Royal Bank of Scotland. Hester krijgt een bonus van ruim 1,1 miljoen euro. Dat bedrag komt bovenop zijn salaris van 1,4 miljoen euro.

Politici zijn verontwaardigd, ook omdat RBS grotendeels is genationaliseerd. Ruim 80 procent van de aandelen zijn in het bezit van de overheid. Labour-leider Miliband vindt dat de topman geen bonus moet krijgen.

De financiële woordvoerder van Labour, Chris Leslie, noemde de bonus "volstrekt onacceptabel in economisch onzekere tijden waarin miljoenen mensen worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen". Andere politici roepen Hester op om de bonus niet aan te nemen.

Vicepremier Clegg zegt dat de regering weinig kan doen tegen toekenning van de bonus, omdat de vorige regering daarover afspraken heeft gemaakt. Volgens Leslie is dat niet waar. "Het bestuur van de bank heeft zeggenschap over de bonussen en de grootste aandeelhouder in RBS is op dit moment de regering."

Schrijnend

Royal Bank of Scotland zegt dat Hester de bonus verdient, omdat hij de bank heeft versterkt. "Hester was niet betrokken bij het instorten van de bank. Hij heeft RBS juist helpen herstellen en verbeteren", zegt Philip Hampton, de president van de bank.

De bonus zal worden uitbetaald in een aandelenpakket dat de topman in 2014 kan verzilveren. De bank zei dat de bonus die Hester kort na zijn aantreden ontving en dit jaar zou worden uitbetaald, nu niks meer waard is.

Hester verving topman Fred Goodwin in oktober 2008, nadat de Britse overheid de bank van de ondergang had gered. Sinds Hesters' aantreden, heeft de bank ruim 33.000 banen geschrapt. De aankondiging van RBS nog meer medewerkers te gaan ontslaan, maakt de situatie volgens sommige politici extra schrijnend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl