NOS NieuwsAangepast

Hollande komt met verkiezingsprogramma

De Franse presidentskandidaat François Hollande (PS) heeft zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd. Zijn punten staan vermeld in een boekje van ruim veertig pagina's dat een oplage krijgt van vijftien miljoen exemplaren.

De kosten van de plannen bedragen 20 miljard euro, geld dat Hollande hoopt terug te krijgen door een einde te maken aan allerlei belastingvoordelen. Dat zou 29 miljard euro moeten opleveren.

De belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma van Hollande:

Europees Verdrag Hollande herhaalt in zijn programma dat hij het Europese Verdrag, een initiatief van de Duitse kanselier Merkel en de Franse president Sarkozy, wil openbreken. Hij wil een grotere rol van de Europese Centrale Bank bij het oplossen van de schuldencrisis. Tevens stelt hij voor om euro-obligaties in te voeren. Twee ideeën die in Berlijn niet in goede aarde vallen.

Veiligheidsraad Hollande is niet van plan Frankrijks permanente zetel op te geven. Ook onder zijn leiding blijft Frankrijk nauw betrokken bij de NAVO. Maar als het aan Hollande ligt, vertrekken de Franse militairen binnen een jaar uit Afghanistan.

Financieringstekort Moet in 2017 teruggebracht zijn naar 0,0 procent. Het tekort staat nu op ruim 5 procent. Overigens hanteert Hollande bij zijn plannen wel een optimistisch groeicijfer, met name van de laatste jaren van zijn eventuele presidentschap. Vanaf 2014 verwacht de voorman van de PS een groei van tussen de 2 en 2,5 procent. De groei voor dit jaar wordt door het IMF ingeschaald op 0,2 procent.

Homohuwelijk Mocht François Hollande president worden, dan wil hij zich inzetten om het homohuwelijk mogelijk te maken, alsmede het recht voor homoparen om kinderen te adopteren.

Euthanasie Als een patiënt ondraaglijk lijdt en ongeneeslijk ziek is, moet het mogelijk worden om onder medische begeleiding euthanasie te laten plegen.

Contract van de Generaties Om de werkloosheid te bestrijden - vooral onder jongeren een groot probleem - wil Hollande initiatieven ontplooien die het mogelijk maken dat oudere werknemers vrijwillig plaatsmaken voor jongeren.

Onderwijs Hollande wil 60.000 banen creëren in het onderwijs, want daar vindt volgens Hollande een echec plaats. Te veel jongeren verlaten het onderwijs zonder een diploma, naar schatting 150.000, en de socialistische presidentskandidaat wil dat aantal gehalveerd hebben in 2017.

Nucleaire energie De afhankelijkheid van Frankrijk van kernenergie moet worden gereduceerd. Van 75 procent nu, naar 50 procent in 2025.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl