NOS NieuwsAangepast

Atsma: geen asbest in omgeving kinderen

Schoolbesturen moeten haast maken met de inventarisatie van asbest in hun schoolgebouwen. Als schoolbesturen met een gebouw gebouwd voor 1994 niet binnen een jaar aan de slag gaan, gaat staatssecretaris Atsma van Milieu hen daartoe verplichten.

"We moeten zo transparant mogelijk zijn. Vooral in een omgeving waar kinderen zijn, moet je geen risico nemen", aldus Atsma in het Radio 1 Journaal.

Oude schoolgebouwen

Atsma is al langer bezig om schoolbesturen aan te zetten om hun oude schoolgebouwen te controleren op het gevaarlijke asbest. "Scholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen", zegt Atsma. "Ik wil dat ze allemaal een inventarisatie uitvoeren en dat we de samenleving ook laten ziet dat dat gebeurt."

Volgens Atsma is het belangrijk om te weten of en waar asbest in een schoolgebouw zit. "Er wordt wel eens een schroef in de muur gedraaid of een spijker geslagen. Dan moet je weten of er asbest vrijkomt."

Informatie

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en koepelorganisaties hebben scholen informatie gevraagd over 9168 gebouwen.

Hoewel niet alle scholen reageerden, bleek dat bij 1296 van de geïnventariseerde scholen asbest is aangetroffen. Bij 483 gebouwen werd geadviseerd dat direct te verwijderen; in 440 gevallen gebeurde dat ook daadwerkelijk.

Asbest is een natuurlijk materiaal dat kankerverwekkend kan zijn als er bij het verwijderen kleine vezels vrijkomen en in de longen komt.

Iedereen die wil weten of een schoolgebouw al gecontroleerd is op asbest, kan dit bekijken op een speciale website. Atsma lanceert vanmiddag de 'asbestkaart', die is opgenomen in de Atlas voor de Leefomgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl