NOS SportAangepast

Judoka Willeboordse mag naar Spelen

De technische staf van de judobond heeft besloten Elisabeth Willeboordse in de klasse tot 63 kilogram voor te dragen voor deelname aan de Olympische Spelen in Londen.

De 33-jarige judoka dient nog wel vormbehoud te tonen conform de eisen van NOC*NSF en de judobond.

De technische staf moest een keuze maken tussen Willeboordse en de acht jaar jongere Anicka van Emden, die in dezelfde klasse uitkomt. De keuzecommissie meent dat Willeboordse, gezien haar surplus aan ervaring, de grootste kans maakt op een medaille.

Willeboordse, Europees kampioene van 2010 en 2005, veroverde brons op de vorige Spelen. Ze won zilver op de WK van 2009 en brons op die van 2010. Van Emden won vorig jaar zilver op de EK en versloeg Willeboordse op de WK in de strijd om het brons.

Vroegtijdig

"In de klasse tot 63 kilogram zijn twee Nederlandse judoka's actief die bij de absolute wereldtop behoren", beseft technisch directeur Cor van der Geest. "Wij hebben daarom gemeend op een vroegtijdig moment een keuze te maken. Dat komt de voorbereiding van de desbetreffende judoka op de Olympische Spelen, en daarmee de kans op een medaille, alleen maar ten goede."

Van Emden, die het afgelopen jaar wel betere resultaten boekte dan haar concurrente, is aangewezen als reserve in de klasse tot 63 kilogram. Ze reageerde uiteraard teleurgesteld. "De beslissing is gevallen", twitterde de Haagse. "Dit doet pijn. Ik moet het even laten bezinken."

Later op de dag liet de afvalster weten flink te balen. "En dat is een understatement. Ik gaf mezelf fifty-fifty kans. Mijn resultaten waren iets beter dan die van haar."

"Geen sterk argument"

De bond maakte echter duidelijk voor ervaring te hebben gekozen. "Geen sterk argument. Haar ervaring en kwaliteiten als judoka hebben haar de afgelopen twee jaar geen WK-medaille opgeleverd. Dus waarom zou dat bij de Spelen wel zo zijn", aldus Van Emden, die zich op mentaal gebied hoger inschaalt dan haar concurrente. "En dat is ook heel belangrijk bij Olympische Spelen."

Willeboordse was opgelucht. "Inderdaad, dat is het perfecte woord. Ik was behoorlijk zenuwachtig. Maar ik ben blij dat de judobond het vertrouwen in mij heeft uitgesproken. Ik kan nu gaan doen waar ik goed in ben: pieken op het grootste evenement dat er is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl